Schönbrunn Zoo Wenen

De Schönbrunn dierentuin in Wenen werd in 2010 uitgeroepen tot de beste dierentuin van Europa en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vol verwachtingen werd in 2014 het gedeelte ‘Polar Bear World’ (Eisbärenwelt) geopend, omdat er voor het eerst ijsberen te zien waren in de beroemde dierentuin. Daglichttoetreding was een cruciaal onderdeel van het ontwerp van de verblijven van deze ijsberen.

Vraagstuk

Het binnenverblijf van de ijsbeer is een belangrijke locatie voor bezoekers om de dieren te kunnen bezichtigen. De behuizing bestaat in totaal uit verschillende kamers, kooien, bezoekerstunnels, passages voor werknemers en een keuken. Een groot gedeelte hiervan werd ondergronds gebouwd om zo veel mogelijk ruimte voor de ijsberen boven de grond vrij te houden.

Oplossing

De aannemer en het ontwerpteam hebben ervoor gekozen om verschillende delen van de ondergrondse behuizing te voorzien van daglicht met de Solatube Ø 53 cm. Dit type Solatube is speciaal ontworpen om overdag consistent daglicht te leveren. De bezoekerstunnel heeft twee Solatubes Ø 53 cm geïnstalleerd zodat gasten de ijsberen kunnen bekijken terwijl ze onder water zijn.  

De keuken waar voedsel wordt bereid voor de beren en de doorgang voor werknemers worden nu beide verlicht door natuurlijk daglicht dankzij de toepassing van de Solatube daglichtsystemen. Een trappenhuis dat grenst aan de behuizing van de ijsberen heeft ook een geïnstalleerde Solatube om de toetreding van daglicht te maximaliseren.

Klant aan het woord

We zijn verheugd dat we Solatubes mogen installeren in de oudste dierentuin van Oostenrijk. In deze situatie brengen we daglicht onder de grond. Ideaal wanneer de verzorger naar de ondergrondse kooien gaat. In de keuken hebben ze zelfs overdag geen elektrisch licht meer nodig.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.