Overheid en onderwijs

Praktijkschool De Brug

In Zaltbommel staat het nieuwe, compacte schoolgebouw van praktijkschool De Brug. In het bijzondere ontwerp van architectenbureau Schaap en Sturm is de aula in de centrale kern gesitueerd welke wordt omringd door de theorie- en praktijklokalen waarin les wordt gegeven in groenonderhoud, hout- en metaalbewerking, horeca en verzorging.

Vraagstuk

Voor de toetreding van daglicht in deze centraal gelegen ruimte heeft Schaap en Sturm verschillende mogelijkheden onderzocht. Omdat lichtstraten en koepels niet voldeden aan de strenge eisen van BENG- én omdat men andere plannen had met het dakoppervlak kwamen de architecten al snel bij Techcomlight uit.

Oplossing

Techcomlight heeft ten behoeve van het lichtplan van De Brug het schoolgebouw volledig in 3D nagebouwd. ‘Zo konden we op elk plekje van de aula laten zien welke daglichtopbrengst er zou zijn wanneer je een bepaalde hoeveelheid buizen zou toepassen. We hebben samen met de architect gespeeld met de posities en afmetingen van de buizen en zijn uitgekomen op toepassing van 22 Powerdaylights met een diameter van 35 centimeter. Met deze daglichtbuizen zijn gebruikers van de aula verzekerd van voldoende daglicht en is de investering gewaarborgd.

lees meer

Koning Willem III Kazerne

Bij de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn is in 2016 het verzamelgebouw gerestaureerd. Dit gebouw beschikt over een multifunc­tionele presentatieruimte met podium. In deze ruimte bevonden zich geen ramen en het werd puur door kunstlicht verlicht.

Vraagstuk

Een lange dag met presentaties onder kunstlicht is niet wenselijk. Zelfs niet voor militairen. Er is behoefte aan natuurlijk daglicht. Echter moest dit daglicht wel dimbaar zijn, om presentaties met projector goed te kunnen zien. Vanwege het feit de dat presentatieruimte ook ‘s avonds gebruikt wordt, kan kunstlicht niet geheel achterwege worden gelaten.

Oplossing

De presentatieruimte wordt verlicht door twaalf Powerdaylights Ø 53 cm. Deze Powerdaylights zijn uitgevoerd met de elektronische daglichtdimmer. Daarnaast zijn er soort gelijke armaturen gekozen voor het aan­vullende kunstlicht. Dit zorgt voor een totaal oplossing die er ook nog eens goed uit ziet. Het resultaat is een strak geheel, omdat (dimbaar) daglicht én kunstlicht in een systeem geïntegreerd is.

Klant aan het woord

Dankzij Powerdaylight is er nu daglicht in onze multifunctionele ruimte. Het mooie van dit daglicht is dat het regelbaar is. Tijdens een presentatie kunnen we het daglicht gewoon dimmen, ideaal!

Brandweerkazerne Emmen

Sinds september 2012 is de brandweer Emmen gehuisvest in een nieuwe brandweerkazerne aan de Nijbracht. Vanuit deze locatie is de brandweer sneller op weg naar calamiteiten.

Vraagstuk

Bij de bouw van de kazerne diende er rekening gehouden te worden met de uitstraling van het gebouw. Deze moest passen bij het karakter van de organisatie; stoer, robuust, sympathiek en transparant. Daarnaast streefde de architect naar een duurzame GPR score van 8.

Oplossing

Een belangrijkste punt is de verduurzaming van het pand. Dit houdt in het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. Doordat de gevel uit beton bestaat heeft deze een bijzonder hoog accumulerend vermogen. Om de inpandige ruimtes te voorzien van daglicht is ervoor gekozen om diverse Powerdaylights in te bouwen. Bovendien is de Powerdaylight goed geïsoleerd waardoor er nagenoeg geen energieverlies is naar buiten en het houdt de buitentemperatuur en geluid tegen.

Klant aan het woord

De kazerne heeft een donkere gang, hieraan grenzen de slaapkamers van de brandweermannen. Om deze gang te verlichten zijn Powerdaylights ingebouwd. De opbrengst van het daglicht is overdag echt een verademing.

Heerenland College

Het Heerenland college is in 2010 gebouwd om de ruim 250 leerlingen van het vmbo te huisvesten. Binnen het pand heerst een prettige sfeer, omdat er veel daglicht is.

Vraagstuk

Het schoolgebouw diende voorzien te worden van voldoende daglicht. Dit is in het hele gebouw gehandhaafd door gebruik van veel glas. In de sportzaal was dit echter een ander verhaal, omdat daglichttoetreding aan verschillende eisen diende te voldoen.

Oplossing

In de sportzaal werden 6 Powerdaylights ingebouwd, om voldoende daglicht naar binnen te transporteren zonder verblinding van de zon. Het daglichtsysteem voldoet hierdoor aan alle normen en eisen die gesteld zijn door het NOC*NSF met betrekking tot daglichttoetreding in gymzalen.

Klant aan het woord

Binnen het gebouw van het Heerenland college is er een zeer prettige sfeer. Overal is daglicht, dit is ook veel prettiger aan de ogen dan kunstlicht. Zelfs in donkere dagen is het binnen licht. In de sportzaal kan men ook alles vinden zonder eerst het licht aan te hoeven doen.

ABC school de Zonneparel

De gemeente Amersfoort heeft op het gebied van duurzaamheid en klimaat hoge eisen en ambities neergelegd. De ABC School is gebouwd conform Frisse Scholen klasse B en Passiefhuis concept. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen genomen waardoor de school energie neutraal kan functioneren. Het gekozen concept en ontwerp resulteert in een gebouw met een gemiddelde GPR-score van 9 op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde en zelfs een score van 10 op energie. Om dit alles zo goedkoop en efficiënt te realiseren is het project volledig opgezet in BIM.

Vraagstuk

Om te voldoen aan de strenge eisen van het Passiefhuis concept moest de school luchtdicht gebouwd worden. Om voor de GPR-score een 10 op het gebied van energie te krijgen moest optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding.

Oplossing

Er is vijf keer de Powerdaylight Ø 53 cm Polycarbonaat en drie keer de Powerdaylight Ø 53 cm met dubbele koepel geïnstalleerd. In de gymzaal is gekozen voor drie keer Ø 53 cm met dubbele koepel en met dimmer. Hiervoor is gekozen, omdat de gymzaal ook dient als podium. De Powerdaylight ’s in het kinderdagverblijf komen uit op het dakterras. Hierdoor is gekozen voor Polycarbonaat koepels. Deze zijn slag vaster dan de standaard acrylaat koepels..

Klant aan het woord

De Powerdaylights dragen bij aan een gezonde en prettige leer-, werk-, sport- en ontspanningsomgeving.

Basisschool De Knipoog

De vrije basisschool De Knipoog is gelegen in Rummen, Vlaams Brabant. Het is een echte dorpsschool met ongeveer 180 leerlingen. Wat deze school zo uniek maakt, is dat iedereen elkaar persoonlijk kent.

Vraagstuk

De prefab gebouwen waar de klaslokalen in gehuisvest waren voldeden niet meer aan de hedendaagse normen en waren ook bouwfysisch verouderd. Er werd besloten tot het slopen van de school en bouwen van een hele nieuwe school: een lagere school en een kleuterschool die met elkaar verbonden zijn. In 2014 wordt de eerste fase, de lagere school, opgeleverd door architectenbureau Joris Gijsenberg. In het planconcept is gekozen voor een centrale circulatie met beperkte buitenwanden.

Oplossing

Het bestuur wilde de circulatie vanuit haar visie op een duurzame manier belichtten. De architect heeft er voor gekozen om een daglichtgestuurde kunstverlichting te combineren met het Powerdaylight daglichtsysteem. Daglicht laten binnen vallen door het dikke pakket van het dak met verlaagde plafond (technisch plafond) van de circulatie is niet evident; de Powerdaylights zijn hierbij de ideale oplossing. Het daglicht zorgt bovendien voor mindere energielasten en voor een gezond binnenklimaat voor de jonge leerlingen. Veel daglicht bevordert namelijk het concentratievermogen.

Klant aan het woord

De Powerdaylights geven ons veel en prettig licht, dit vind ik geweldig. Het is een mooie ecologische oplossing voor onze school.

Kinderdagverblijf Les Petites Alouettes

Het kinderdagverblijf Les Petites Alouettes in Molenbeek is een gemeentelijke kinderopvang die plaats biedt aan jonge kinderen van 18 tot 36 maanden.

Vraagstuk

Na een onderzoek werd vastgesteld dat de opvang niet meer voldeed aan de huidige bouweisen. Daarom werd besloten om een nieuw gebouw te bouwen. Het pand is gebouwd volgens de principes van het passiefhuis. De bouwschil is zo ontworpen om energieverliezen te minimaliseren. Daardoor zijn er wel ramen aanwezig, maar het daglicht mocht nog meer aanwezig zijn. Veel daglicht is namelijk prettig voor de kinderen, alleen moet dat op een energiezuinige manier gebeuren. Daarnaast heeft een duistere ruimte soms voor even de voorkeur. Zoals bij het kinderdagverblijf waar de speelruimtes eveneens slaapplekken bieden voor de kinderen.

Oplossing

 Voor het toetreden van natuurlijk daglicht is gekozen om  Powerdaylight ‘s met elektrische daglichtdimmers in te bouwen. Met  de mogelijkheid tot verduistering is de speelruimte binnen enkele minuten omgetoverd tot slaapruimte. Daarbij is de Powerdaylight goed geïsoleerd, waardoor de kou en warmte van buiten daar ook blijft en de temperatuur binnen niet beïnvloed wordt. Dit geeft een aanzienlijke energiebesparing. Het gebouw is een zeer licht en ruimtelijk pand geworden, dat een optimaal comfort garandeert voor zowel de werknemers als voor de peuters.

Klant aan het woord

Wij zijn enorm tevreden over de Powerdaylight ‘s. Dit natuurlijk licht verblindt de kindjes niet en bespaart bovendien op de kosten  van de verlichting.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.