Thema van de maand: onderwijs

Daglicht in het klaslokaal verbetert de leerprestatie.

Door direct daglicht stijgen leerprestaties met vijftien procent, blijkt uit onderzoek van de universiteit Twente. Leerlingen in lichte klaslokalen halen hogere cijfers en kunnen zich beter concentreren. Natuurlijk licht helpt bij de aanmaak van endorfine, waardoor mensen zich energieker en productiever voelen. In het Heerenlanden College in Leerdam zijn tijdens een verbouwing daglichtbuizen geplaatst. ‘Daglicht is veel prettiger aan de ogen dan kunstlicht. Bovendien is het nu zelfs op donkere dagen licht in onze school. De leerlingen zijn rustiger en ook voor de docenten is het prettiger werken,’ vertelt meneer Bekdemir, conciërge van Heerenlanden College.

Een gezond binnenmilieu met natuurlijke lichtbronnen
Veel oude schoolgebouwen voldoen niet meer aan de huidige eisen voor een gezond binnenmilieu. Door kleine ramen in klaslokalen en inpandige ruimtes valt onvoldoende daglicht het schoolgebouw binnen. ‘Wij krijgen vaak de vraag of we de lichtkwaliteit in scholen kunnen verbeteren. Het gaat niet alleen om donkere klaslokalen, maar ook om inpandige hallen en trappenhuizen. We kunnen praktisch overal daglicht brengen,’ vertelt Mark Veldjesgraaf, directeur van Techcomlight. Techcomlight is betrokken geweest bij renovaties en nieuwbouw van schoolgebouwen. ‘Tegenwoordig kun je niet meer om een goede daglichtconditie heen. Natuurlijke lichtbronnen zijn niet alleen gezonder, het is ook veel duurzamer,’ aldus Veldjesgraaf.

Natuurlijk licht zorgt voor forse besparing op energierekening
Door gebruik van natuurlijke lichtbronnen kan er tot wel 60 procent bespaard worden op de energierekening. Driekwart van de energierekening van een gemiddelde school komt van de verlichting. De overheid wil scholen stimuleren hun energieverbruik te beperken. Een schoolgebouw met een gezond binnenmilieu en een laag energieverbruik krijgt het label ‘frisse school’. Een frisse school maakt gebruik van daglicht en gebruikt alleen kunstlicht wanneer dat nodig is. Dat zorgt voor een flinke besparing op het energieverbruik. Natuurlijke lichtbronnen zijn goed voor de portemonnee van de school en dragen bij aan een duurzamere toekomst.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.