Thema van de maand: infrastructuur

Hoe daglicht de infrastructuur veilig maakt.

De organisatie van de infrastructuur, en dan met name verkeersinfrastructuur, ligt veelal in handen van de overheid. De verantwoordelijkheid over een veilige inrichting van het verkeer en transport in ons land is één van de taken waar zij zich mee bezig houden. Daglicht is een van de factoren die een veilige leefomgeving kan creëren voor mens en dier. Alles wat een dak heeft (zoals stations en vliegvelden) en alles wat de weg afdekt (zoals een viaduct, ecoduct, tunnel) heeft daglicht nodig. Hoe zit dat precies bij uw (aankomende) project?

Met het oog op de infrastructuur durven wij gerust te stellen dat daglicht de wereld een veilige plek maakt. Kijk bijvoorbeeld naar de grotere stations. Deze zijn vaak groots opgezet al dan niet deels onder de grond. Het veilige gevoel van contact met de buitenwereld verdwijnt hier als sneeuw voor de zon. Daglicht geeft structuur en een andere beleving aan de gebouwde omgeving en daarmee is ook veiligheid gemoeid. De Solatube daglichtbuis kan perfect in nieuwe of bestaande infraprojecten worden toegepast. Solatube kan namelijk ongeacht de constructie, daktype en dakbedekking worden geïnstalleerd. Zelfs door de grond vindt de Solatube daglichtbuis zijn weg.

Daglicht onder de grond
Het brengen van daglicht onder de grond is typerend voor de Solatube daglichtbuis. Het daglicht wordt via een aangepaste, geïsoleerde lichtbuis door de grond heen getransporteerd. Via deze weg kunnen bijvoorbeeld fietstunnels, ecoducten en faunapassages gemakkelijk worden voorzien van daglicht. Het hebben van zicht in tunnels is namelijk voor dieren net zo belangrijk als voor mensen.

Leefbaar en gezond
Door de boven- en ondergrondse ruimtes te verlichten met Solatube, zorgt u ervoor dat dit een gezond en leefbaar terrein wordt. Het daglicht wordt diffuus de ruimte in verspreid, zonder dat er uv-straling of warmte naar binnen toetreedt. Dieren zullen eerder oversteken wanneer zij zicht hebben waar ze naartoe gaan en mensen waarderen de veilige omgeving. En dat is toch waar de overheid naar streeft. Hiermee zijn niet-gebruikte, ongezonde en donkere ruimtes verleden tijd.

Karakter                                                                                                                                                     Het duurzame en onderhoudsarme karakter van het daglichtsysteem draagt ook bij aan het streven van de overheid naar een veilige omgeving. Eenmaal gemonteerd wordt er bespaard op de kosten van kunstverlichting. Daarnaast is onderhoud amper benodigd; dankzij een speciale coating op de koepel is de Solatube onderhoudsarm.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.