Fort Kijkuit

Het 19e eeuwse Fort Kijkuit, deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw. De toetreding van daglicht werd uiteraard in de restaurantie meegenomen.  In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. het werk uitgevoerd.

Vraagstuk

Daglicht krijgen in een fort omringt door een dak van 1,9 meter dik; dat brengt de nodige problemen met zich mee. Zo moet er bijvoorbeeld een afstand overbrugd worden van het dak tot het plafond. Bovendien heeft het pand monumentale waarde en die mag niet worden aangetast. Het is een zeer bijzonder vraagstuk en project.

Oplossing

De Powerdaylight daglichtbuis is in dit geval de uitkomst. De systemen brengen daglicht precies waar gewenst wordt en bovendien blijft de waarde van het monument intact. Er zijn in totaal 6 Powerdaylights geïngestalleerd, type Ø 53 cm in twee varianten. De Powerdaylights zijn voorzien van een heldere lichtkoepel met reflector voor de lichttoetreding. Er is ook een mogelijkheid om deze Powerdaylight Ø 53 cm te voorzien van een extra koepel met Raybender technologie. Door middel van deze koepel is bij lage zonnestand de lichtopbrengst aanzienlijk hoger, terwijl bij hoge zonnestand overbelichting  wordt voorkomen. De nieuwe gecreëerde werkplekken in het fort, die voorheen in duisternis gehuld waren, krijgen nu voldoende daglicht.

Uitvoering

De Powerdaylights zijn dwars door het 1,9 meter dikke dak van het fort aangebracht. Speciaal voor deze klus werd een diamantboor gemaakt met een doorsnede van 55 centimeter en een lengte van een kleine 2 meter. De Powerdaylight buizen zijn geïsoleerd door ze te omwikkelen met Alkreflex. Het dak is bedekt met een halve meter grond en zand. Vandaar dat de tubes verlengd zijn met PVC-buizen. De stroken van PE-schuim rond de kokers isoleren de doorvoeren en EPDM-folie rond de gaten maakt het geheel waterdicht. Na installatie blijkt de Powerdaylight daglichtbuis een zeer effectieve oplossing.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.