Thema van de maand: monumenten

Haal daglicht naar binnen met respect voor het monument

Als we kijken naar (ver)bouwplannen bij monumentale panden zijn er een aantal aspecten waar rekening mee wordt gehouden. Over het algemeen zijn dat de toepassing en plaatsing van de juiste materialen en de mate van aantasting van de monumentale waarde die hierbij komt kijken. Aanpassingen aan een monument kunnen tevens impact hebben op het (historische) gevelbeeld. Vanzelfsprekend moet dit gegeven zo veel mogelijk worden voorkomen. Een monument mag aangepast worden zolang dit met respect voor het gebouw gebeurt. Dit geldt ook voor het toepassen van daglicht; een veelbesproken onderwerp als het gaat om monumentale panden.

Daglicht is, net als in ieder pand, van onmisbare waarde. Het is enkel de uitdaging een oplossing te vinden die toegepast kan worden op het daktype en dakbedekking van het monument met de juiste aandacht voor bijvoorbeeld de constructie, isolatie, afwatering, aansluiting en waterdichtheid. Door middel van de Solatube daglichtsystemen kan er gemakkelijk aan de eisen van daglichttoetreding worden voldaan, zonder al te veel aanpassingen aan het monument. 

Dynamisch en natuurlijk
Solatube kan op nagenoeg ieder daktype worden toepast en in veel gevallen zijn geen aanpassingen of verstevigingen aan de aanwezige, historische constructie benodigd. Deze aanpassingen zijn vaak wettelijk zelfs verboden, evenals iedere verandering op het gebied van uitstraling en aanzicht van het gebouw. Zonder afbreuk te doen aan het pand, creëert Solatube dynamisch en natuurlijk licht binnen in de ruimte. De kracht van Solatube is het brengen van veel daglicht met een relatief kleine diameter. Zeker met de ‘vlakke’ koepel zijn aanpassingen aan het aanzicht nihil.

‘Vlakke’ koepel
Naast de welbekende ronde koepel van Solatube, bedoeld om het daglicht mee op te vangen, bestaat er ook een ‘vlakke’ koepel voor hellend dak. Het daglicht wordt op dezelfde manier door de buis getransporteerd, enkel op het dak is het verschil zichtbaar. Deze esthetische verandering zorgt voor minder onderbreking van het dakvlak, omdat de vlakke glasplaat één geheel vormt met het hellende dak! Perfect voor monumentale gebouwen! De ‘vlakke’ koepel is beschikbaar voor Solatube Ø 35 cm.

Benieuwd naar diverse voorbeelden van monumentale panden? Bekijk ze hier

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.