Daglicht brengt veiligheid en gezondheid in de dierentuin

Gebrek aan daglicht schadelijk voor dieren

Daglicht bepaalt het bioritme van dieren. Te weinig daglicht in dierenverblijven heeft dan ook direct schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de dieren. In te donkere ruimtes voelen dieren zich somber en hebben zij minder energie. Tegenwoordig moeten binnenverblijven in dierentuinen voldoen aan strenge daglichteisen. Dierentuinen hebben dan ook veel aandacht voor een gezond binnenklimaat van de verschillende dierenverblijven.

Daglichtbuis voor elk type verblijf
Elke diersoort heeft een eigen leefomgeving met verschillende eisen op het gebied van daglichttoetreding en temperatuur. Een daglichtbuis van Solatube verspreidt het licht diffuus de ruimte in. En dat is belangrijk: want diffuus daglicht voorkomt verblinding van de dieren. Op natuurlijke wijze wordt het hele verblijf voorzien van het complete lichtspectrum. Daarnaast kent iedere diersoort zijn eigen klimaat. Sommige dieren wonen bijvoorbeeld in verwarmde binnenverblijven. Dan is het belangrijk dat er geen warmte ontsnapt. Een daglichtbuis heeft goede isolatiewaarden. Zo gaat er geen warmte verloren en komt er geen kou naar binnen.

Installatie van een Solatube
Een Solatube is makkelijk te installeren. Bij het plaatsen van de daglichtbuis wordt gekeken naar het ontwerp van het dierenverblijf. Vaak zijn er weinig aanpassingen nodig en kunnen de buizen praktisch in elk verblijf geplaatst worden. Een koepel vangt het daglicht op. Via een reflecterende buis transporteert het licht naar de gewenste ruimte. Plafondplaten verspreiden het licht diffuus de ruimte in. Op deze manier kan een Solatube elk type dierenverblijf voorzien van natuurlijk licht. Met een daglichtdimmer wordt bepaald hoeveel daglicht naar binnen valt. En dat is weer handig voor een nachtdierenverblijf. 

Veilige werkomgeving, vrolijke bezoekers
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) beaamt het belang van een veilig en gezond werkklimaat. Daglicht is daarbij belangrijk; het zorgt voor goed zicht in de dierenverblijven. En goed zicht verhoogt de veiligheid. Niet onbelangrijk: ook bezoekers kunnen de dieren beter bekijken bij daglicht!

De kracht van Solatube in dierenverblijven
- Grote lichtopbrengst met relatief kleine diameter
- Uitstekende lichtkwaliteit en lichtweergave
- Uitstekende thermische isolatiewaarden
- Weinig tot geen aanpassingen aan constructie
- Onderhoudsarm
- Inbraakveilig

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.